Duminică, 11 octombrie 2015, Catedrala copiilor Sfântul Mucenic Sava din municipiul Buzău a fost târnosită. Slujba de sfinţire a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, împreună cu un numeros sobor de preoţi şi diaconi.

După târnosirea locaşului de cult, soborul slujitorilor a săvârşit Sfânta Liturghie, precum şi un parastas pentru ctitorii şi binefăcătorii trecuţi la cele veşnice.

„Dăm slavă Bunului Dumnezeu că ne-a ajutat să trăim astăzi momente deosebite de bucurie, alături de oaspeţii ierarhi pe care i-am avut la slujba de târnosire sau sfinţire mare a Catedralei copiilor din Buzău, slujbă ce încununează truda şi eforturile depuse timp îndelungat, începând cu anul 1991. Aici, precum se ştie, s-a ostenit părintele profesor Mihail Milea, la care s-a adăugat, ulterior, şi părintele Aurelian Damian. Cei doi slujitori s-au ocupat, din punct de vedere pastoral-misionar, îndeosebi de obştea creştinilor din această parte a oraşului, dar mai ales de copiii dornici să-L cunoască pe Dumnezeu, în nevinovăţia lor, şi să-L slăvească aşa cum ştiu ei, prin cinstirea Sfântului Mucenic Sava“, a declarat Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei.

„Sfinţirea acestei frumoase catedrale, cunoscută şi ca biserica principală a programelor sociale şi educaţionale pentru copiii din tot oraşul Buzău – într-o zi semnificativă a mesajului Bisericii, şi anume sămânţa fertilă a Cuvântului lui Dumnezeu, în mintea şi în inimile noastre – nu este altceva decât unirea catedralei cu catedra de Religie, fiind împreună dascăli – slujitorii Bisericii, profesorii de Religie şi proprii părinţi. Am asistat la o autentică oră de Religie deschisă spre suflete, de la altar spre cei mici şi spre părinţi, din istorica cetate a Buzăului“, a precizat Înaltpreasfinţitul Părinte Casian.

„După aproape 25 de ani, visul cel mare al buzoienilor s-a împlinit, pentru că această catedrală a îmbrăcat, astăzi, veşmântul sfinţirii, prin lucrarea Duhului Sfânt, Care ne cheamă pe toţi la dobândirea Împărăţiei cerurilor şi la viaţa cea veşnică. Felicităm pe părintele profesor Milea Mihail, care a fost sufletul acestei lucrări înălţătoare, pe Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, care, din momentul instalării Sale ca Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei, a avut drept scop principal terminarea lucrărilor la acest locaş divin“, a spus Preasfinţitul Părinte Corneliu.

La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian le-a dăruit ierarhilor prezenţi câte o candelă aprinsă, iar preoţilor slujitori de la catedrală, Aurelian Damian şi Milea Mihail, le-a oferit câte o cruce pectorală, o bederniţă şi Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău“. De asemenea, cei doi ierarhi oaspeţi i-au oferit chiriarhului un dicher şi un tricher, pentru Sfânta Catedrală a copiilor. Nu în ultimul rând, reprezentanţii autorităţilor de stat, centrale şi locale, precum şi alte persoane care au sprijinit construirea locaşului de cult au primit câte o icoană şi diplome de vrednicie.

În ciuda vremii ploioase, la sfintele slujbe a participat un număr impresionant de credincioşi de toate vârstele, care au trecut prin Sfântul Altar, pentru a săruta Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce. De menţionat că aceştia au avut posibilitatea să se închine şi la icoana Maicii Domnului „Hodighitria“ de la Mănăstirea Dălhăuţi.

Piatra de temelie a acestui nou edificiu bisericesc – cunoscut sub denumirea de Biserica sau Catedrala copiilor din urbea Buzăului – a fost sfinţită în data de 8 decembrie 1991. În anul 1996, s-a sfinţit demisolul locaşului de rugăciune, iar lucrările la structura superioară au fost finalizate în toamna anului 2013, atât prin contribuţia credincioşilor din oraş şi împrejurimi, cât şi cu sprijinul substanţial al unor instituţii de stat, centrale şi locale. În perioada 2013-2015, la iniţiativa şi cu purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, Centrul Eparhial a susţinut financiar toate lucrările de renovare, înfrumuseţare şi dotare a sfântului locaş cu obiectele de cult necesare oficierii slujbelor religioase.