Cu zi înainte de sărbătorirea Sfintei Cuvioase Parascheva, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi a fost săvârşită Sfânta Liturghie de către Preasfinţitul Părinte Corneliu. Slujba a fost oficiată în cinstea Aducerii moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Iaşi.

Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit luni, 13 octombrie 2014, Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul "Dignus est" al Episcopiei Huşilor, dirijat de pr. Adrian Buimac. La această slujbă au participat mii de pelerini, care au ascultat rugăciunile către tronul Preasfintei Treimi atât în catedrală, cât şi la rândul format de cei care aşteptau să se închine la moaştele Sfintei Parascheva. După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinţitul Corneliu a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre "forţa puternică ce pune în mişcare o mulţime mare de oameni care vin la Iaşi să se închine Sfintei Cuvioase Parascheva". "Sfânta Parascheva nu încetează mereu a fi milostivă, grabnic ajutătoare şi dătătoare de nădejde multă atâtor generaţii întregi. În ciuda veacurilor istorice foarte neprielnice, cu năvăliri, aflaţi la răscrucea marilor furtuni, totuşi, ziua de 14 octombrie a rămas prezentă în conştiinţa neamului nostru, a creştinilor care iubesc pe Dumnezeu. În ciuda frigului, a oboselii, a ploilor, a lipsurilor, a încercărilor de tot felul, a durerilor spuse şi nespuse, a împlinirilor şi a neîmplinirilor, în fiecare an, mulţime mare de oameni vine să se închine la sfintele moaşte ale Sfintei Parascheva, pentru a primi încurajare, dar şi pentru a mulţumi pentru că încă un an s-a mai dus din viaţa lor. Creştinii noştri nu încetează a veni la Iaşi pentru a se închina Sfintei Parascheva", a remarcat Episcopul Huşilor.

Putere spre viaţă de la sfintele moaşte

Ierarhul de la Huşi a menţionat că peste tot în lume, unde există credinţă, cei credincioşi doresc să se atingă de sfinţenie. "În sufletul omului există dorinţa de viaţă veşnică. În ciuda faptului că este adesea amărât şi întristat, totuşi, dorinţa sufletului este viaţa. Atingerea de sfintele moaşte înseamnă primirea de putere spre viaţă şi tăria în credinţă. Duşmanii noştri nu vor pricepe niciodată aceasta, atâta vreme cât vor fi în întunericul necunoştinţei. Sfânta Parascheva este biruitoare. În cei 50 de ani de comunism, când lumea era înfometată, nu existau mijloace de transport, ci doar un tren la câteva ore, totuşi Sfânta aducea oamenii ca să mărturisească puterea lui Hristos şi lucrarea Duhului Sfânt din viaţa ei şi din viaţa Bisericii. Sfânta Parascheva este un dar al Mântuitorului Hristos moldovenilor şi românilor. Din anul 1641, Sfânta Parascheva se descoperă şi mărturiseşte puterea iubirii lui Hristos faţă de orice suflet care-L caută şi care doreşte să fie împreună cu El. Dacă privim la viaţa Sfintei, ne minunăm de felul în care Mântuitorul lucrează în această lume, ea trăind în veacul al X-lea, deci la 1000 de ani după Hristos", a amintit Episcopul Huşilor. La finalul slujbei, ierarhul a mulţumit membrilor Corului "Dignus est" care au oferit răspunsurile liturgice. Amintim că sărbătoarea Aducerii moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Iaşi este marcată în calendarul Arhiepiscopiei Iaşilor, după ce, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat cererea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, ca în fiecare an, la data de 13 octombrie să fie pomenită aducerea la Iaşi a moaştelor Sfântului Apostol Andrei.