În a doua zi de Crăciun, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Soborul Maicii Domnului și pe Sfântul Nicodim de la Tismana, credincioșii parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Vaslui au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor.

Preasfinția Sa a slujit Sfânta Liturghie în fruntea unui sobor de preoți și diaconi, răspunsurile la strană fiind date de corul „Dignus est” al preoților din Episcopia Hușilor.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Corneliu a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat principalele repere ale fragmentului evanghelic ce istorisește fuga în Egipt a sfintei familii. „Hristos Domnul S-a născut într-un mediu ostil, poporul Său nu i-a oferit găzduire, doar Egiptul l-a primit pe Mântuitorul lumii. Îngerul Domnului îi apare noaptea în vis dreptului Iosif, Pruncul se naște tot noaptea, iar fuga în Egipt are loc tot în acest interval. Mai târziu, Sfânta Euharistie va fi instituită în noaptea Cinei celei de taină, tot noaptea va fi dat în mâinile iudeilor. Noaptea devine astfel simbol al timpului depărtării de Dumnezeu. Mântuitorul înviază în zorii zilei, ziua fiind timp al Învierii și restaurării relației omului cu Dumnezeu.

Irod este simbol al răului care nu a încetat a se perpetua de-a lungul istoriei, de la împărații romani persecutori, până la atacurile permanente asupra Bisericii din zilele noastre. Numărul celor 14.000 de prunci uciși de Irod reprezintă în chip simbolic apogeul răului, sângele lor rodește sfinți și îi reprezintă pe toți copiii uciși nevinovați. Sfântul Iosif și Sfânta Fecioară Maria au ascultat de înger, nu s-au îndoit. Aceste două persoane ne arată că, mai presus de orice gând omenesc, Dumnezeu lucrează în viața fiecăruia dintre noi în măsura în care Îl dorim și-L primim.

Biserica a biruit și biruie întotdeauna, fiind alternativă sigură la tot ceea ce oferă lumea astăzi. Ea ne cheamă, schimbând modul de a gândi, modul de a fi, cultivând gândul vieții veșnice. Biserica nu încetează de a trăi calea crucii și a schimba viața oamenilor, pregătindu-i pentru viața veșnică. Și în zilele noastre se duce o luptă împotriva Bisericii, căci Ea nu încetează de a conduce pe oameni spre Dumnezeu. Sărbătoarea Nașterii Domnului este o sărbătoare a bucuriei și a curajului pentru că „Irozii” istoriei își au și ei locul lor. Biruitorii lor sunt chiar acei persecutați și defăimați, căci Hristos vine în lume smerit, umil, însă biruiește răutatea și dă putere celor ce cred în El.

După finalul Sfintei Liturghii, corul „Dignus est” a susținut un concert de colinde, bucurând inimile tuturor celor prezenți. Părintele Adrian Chirvasă, protopop al Protopopiatului Vaslui a mulțumit Preasfințitului Părinte Corneliu, Episcopul Hușilor pentru darul de a fi prezent la Vaslui în ce-a de-a doua zi de Crăciun și pentru buchetul de colinde oferit credincioșilor parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.